Szerver virtualizáció, virtuális szerver

A hazai informatikai szakember számára a „szerver virtualizáció” fogalomról az egy szerveren futó több operációs rendszer jut az eszébe. Ennek neve a szerver virtualizáció, amely nem az egyetlen fajtája a virtualizációnak, bár jelenleg ez a legfelkapottabb megjelenése.
A hazai középvállalatok átlagosan 17 szerverrel dolgoznak, amik az esetek nagy részében dedikált alkalmazásszerverként üzemelnek. Ezeknél a vállalatoknál jelentős megtakarítást jelent a szerver virtualizáció.

Szerver virtualizációÖnnek több lehetőség a virtualizációval

Ezzel a technológiával megtakarítható a kizárólag egy-egy adott alkalmazást futtató, alacsony kihasználtságú kiszolgálók költsége, ehelyett ezeket az alkalmazásokat futtató operációs rendszerek összevonhatók kisebb számú, nagyobb kapacitású fizikai szerverre. Ezzel a módszerrel jelentős energiaköltséget és helyet takaríthat meg.

Új informatikai szolgáltatások beüzemelése is egyszerűbbé válik, ha új hardverberuházás helyett a meglévő eszközparkunk kihasználtságát erősítjük. Az utóbbi 2-3 évben vásárolt szerverek túlnyomórészt alkalmasak a virtualizáció támogatására. Ezzel a módszerrel megtakaríthatja az újabb szerverek vásárlását.

 A szervervirtualizáció a meghibásodott rendszerek mentését, visszaállítását és mozgatását is könnyebbé teszi. A virtuális gépek tárolása fájlként történik, így a meghibásodott rendszer visszaállításához elég lehet a fájl átmásolása egy másik számítógépre. Mivel a virtuális gépek fizikai hardvertől függetlenek, ez a módszer lehetővé teszi a meghibásodott rendszer bármely rendelkezésre álló számítógépen való visszaállítását. Ezzel a módszerrel jelentősen csökkenthető a váratlan leállások hossza és gyakorisága.

Milyen megtakarításokkal jár a virtualizáció?

  • Hardverköltségek: a meglévő hardverelemek jobb kihasználása az egyik legfontosabb megtakarítási szempontja a szervervirtualizációnak. Átlagosan az idő nagy részében a fizikai kiszolgálók processzor-teljesítményének 5-10%-a van kihasználva, ezért ha több ilyen alkalmazást telepítünk egy gazdagépre, akkor javíthatjuk a kihasználtságot. Egy új kiszolgáló átlagos ára 400 000 Ft-tól indul, virtualizációval viszont ritkábban kell új kiszolgálókat vásárolnunk.
  • Elhelyezés, áram és hűtés: kevesebb kiszolgáló, kevesebb hely és hő. A virtualizált környezettel kisebb helyen, rugalmasabb és kevesebbet fogyasztó infrastruktúrát alakíthat ki. Egy fizikai szerver megszűntetésével évente átlagosan 168.000 forintot is spórolhat csak az áramfelvételen! Ehhez még hozzáadódik a klímaköltség, ami sok esetben a teljes géppark energiaköltségének 45%-át is eléri!
  • Licenszköltségek: a Windows Server 2008 operációs rendszerbe ágyazott Hyper-V virtualizációs komponens és az addícionális virtuális operációsrendszer licenszek megtakarítást jelenthetnek. Windows Server 2008 Enterprise Edition vásárlása esetén további 4 Windows Server licence használható virtuálisan!
  • Üzemeltetés és személyi költségek: a virtualizáció kiváló alkalmat ad arra is, hogy egységesítse, egyszerűsítse és automatizálja az üzemeltetési feladatok jelentős részét. Bár a rendszer-felügyeleti komponensek extra költséget jelentenek, a munkatársak felszabaduló ideje megtakarítható, vagy a mindennapi fenntartásnál hasznosabb projektekre fordítható.

Milyen további üzleti előnyök érhetők el a virtualizációval?

  • Magas rendelkezésre állás: nincs szükség arra, hogy minden alkalmazásnál külön gondoskodjunk a magas rendelkezésre állásról, elegendő a lényegesen kevesebb fizikai szerver magas rendelkezésre állását biztosítani. Így hibatűrő rendszereket építhetünk anélkül, hogy az teljes költségduplikációval járna.
  • Tesztkörnyezetek olcsó kiépítése és üzemeltetése: egyes rendszerek velük azonos tesztkörnyezetet igényelnek, bár ezek valós kihasználtsága általában évi pár hét. Egy virtuális környezet szabad kapacitásait időszakos megosztásban könnyen allokálhatjuk tesztelési célokra, krízis esetén pedig ez az adott probléma SOS megoldására percek alatt visszaadható. Ezzel számos beruházási és üzemeltetési költség szabadul fel.
  • Erőforrások dinamikus allokálása: egy nagyobb méretű virtualizált környezetben az egyes alkalmazásokat dinamikusan áthelyezhetjük az egyes fizikai szerverek között aszerint, hogy hol mekkora teljesítményre van szüksége a virtuális gépeknek, és mekkora tartalékok vannak.
Hírek

Facebook rajongói oldal vs. Személyes profil oldal.

Sokszor emlegetjük ügyfeleinknek, hogy milyen hátrányai vannak, ha Facebook rajongói oldal helyett személyes profil oldalt használunk cégünk megjelenéséhez a Facebookon.Tovább
BNI tagság Pályázatunk